Vragen en antwoorden
Wat zijn eigenlijk de groeifactoren in Colostrum?
De groeifactoren in Colostrum bezitten meerdere positieve eigenschappen. Ze bevorderen een betere stofwisseling en vetverbranding. Bovendien zijn ze in staat om de spieren actief te ondersteunen en de celveroudering van het lichaam positief te beïnvloeden.
Volgens onderzoek bevatten zowel melk als colostrum groeifactoren, die de groei van zoogdieren stimuleren. Verschillende groeifactoren zijn beschreven in onderzoek naar colostrum. Zoals insulineachtige groeifactoren (IGF-1, IGF-2 en 3N: IGF-1), en transformerende groeifactoren (TGF-SS1 en TGF-ß2) en epidermale groeifactoren (EGF). De insulineachtige groeifactor IGF-1 wordt gevonden in relatief hoge concentraties. Dit houdt direct verband met sportieve prestaties. Strikt gesproken bevordert deze groeifactor de toename of stofwisselingsfunctie van het groeihormoon (GH). De functie van de groeifactor IGF-1 is om op moleculair niveau spier- en botcellen te laten toenemen. Het stimuleert hun ontwikkeling en het kan helpen bij de opbouw van sterke botten en spieren. .
Gebruik tijdens zwangerschap of borstvoeding?
Bij zwangerschap, borstvoeding en gebruik van medicijnen wordt u geadviseerd om voor gebruik een arts of specialist te raadplegen.
Bestaat er enige wisselwerking met medicijnen?
Over wisselwerkingen met andere geneesmiddelen is niets bekend. U moet echter altijd eerst een arts raadplegen wanneer er al een behandeling met medicamenten plaatsvindt.
Kan ik mijn hond of mijn kat Colostrum geven?
Colostrum is niet soortgebonden en is daarom ook geschikt voor honden, katten en andere zoogdieren. Vooral oudere dieren reageren opmerkelijk goed op het gebruik van colostrum. Colostrum is een aanvullend product en wordt aanbevolen ter ondersteuning bij jonge en oudere dieren met maagdarmproblemen (diarree), ontstekingen en verlaagde weerstand. Voegt men bij het eten van huisdieren Colostrum toe, dan blijkt dat de meeste dieren dol zijn op de smaak ervan. Normaliter wordt een dosering van 1/3 theelepel per 10 kg lichaamsgewicht aanbevolen.
Hoe zit het met vloeibaar colostrum?
Over het algemeen wordt vloeibare Colostrum in geconcentreerde en in minimaal verwerkte vorm op de markt aangeboden. Om deze reden moet vloeibaar Colostrum na opening direct gekoeld en binnen maximaal 14 dagen verbruikt worden.
Hoe zit het met BSE?
Tot op heden is er geen bewijs gevonden dat BSE ofwel gekkekoeienziekte kan worden overgedragen via melk of biest (colostrum) van een koe of geit. In vergelijking met de Verenigde Staten waar de zuivelnormen nog niet zo streng zijn, gelden in de Europese biologische landbouw veel strengere regels.
Hoe zit het met de immunoglobulines (antistoffen)?
De natuur heeft in de vorm van colostrum het perfecte eerste voedsel geschapen. Dankzij de samenstelling met veel bestanddelen zoals lactoferrine, groeifactoren, immunoglobulinen, vitamines en mineralen is colostrum van grote waarde voor de gezondheid van mens en dier. Zo staat onomstotelijk vast dat IG een van belangrijkste factoren voor pasgeboren kalveren is. Na de geboorte biedt dit colostrum-bestanddeel de enige bron van bescherming voor hun immuunsysteem.